Micuții uitați în spitale au nevoie de susținerea noastră

„În spitalele din România trăiesc singuri şi chinuiţi sute de copii abandonaţi de părinţi. Bebeluşi sănătoşi care nu ar avea ce să caute acolo, dar de care statul uită cu anii. Sunt victimele indiferenţei şi ilegalităţi, într-o ţară care pare să nu mai respecte nimic. Pentru că nu au personal, spitalele îi lasă de izbelişte, deşi câştigă bani de pe urma lor. Direcţiile pentru protecţia copilului îi ignoră şi ele, deşi e sarcina lor să îi protejeze. Nu există bani pentru îngrijirea lor, nici căldură umană care să îi salveze de la traume interioare.  În timp ce mii de mame îşi doresc un bebeluş, România uită în pătuţurile din spital micuţi sănătoşi şi nevinovaţi, care ar avea dreptul la o familie. ”

Aceasta este prezentarea unui reportaj realizat de echipa „În premieră”, o analiză bine documentată și atât de necesară a sistemului de protecție a copilului din țara noastră. Problemele sunt vechi, au fost de mai multe ori în atenția mass-media, uneori cu rezultate, alteori fără nici un efect, dar niciodată cu o soluție definitivă care să schimbe viața acestor copii și a familiilor care își doresc să îi adopte. Acum câteva luni câțiva oameni descopereau micuții de la secția de recuperare pediatrică a spitalului din Iași, iar apoi tot ce a urmat a depășit cu mult așteptările celor care porniseră pe acest drum din dorința de a-i sprijini pe copilașii abandonați ăn acele saloane. Din ce în ce mai mulți oameni s-au alăturat acestei cauze, alte povești similare au ieșit la iveală în alte spitale din țară, iar lupta pentru drepturile lor a devenit tot mai intensă. Atunci implicarea asociației Ador Copiii a adus plusul de organizare și de reprezentare în fața autorităților de care toți cei care doreau să ajute aveau nevoie.

Prin eforturile acestei asociații demersurile au început să se transforme în rezultate, iar autoritățile au început să privească situația cu mai multă responsabilitate, pentru că pentru prima dată acțiunile lor erau făcute publice și contestate de atât de mulți oameni. Tot ce au făcut oamenii implicați în această campanie este demn de toată admirația, au reușit ca prin forțe proprii să lupte cu un sistem pentru care birocrația și lipsa de interes sunt caracteristici definitorii.

Dar acum apare totuși întrebarea firească: ce va urma în continuare pentru acești copii? Cine și mai ales cum poate schimba acest sistem care nu le dă copiilor aproape nici o șansă de a avea o familie și de a trăi bucuriile pe care le meritî din plin?

Mi-e teamă că oamenii vor obosi să lupte, așa cum știu că multe familii care își doreau să adopte un copil au fost nevoite să renunțe la dorința lor din cauza lipsei de implicare a autorităților care ar fi trebuit să le reprezinte drepturile. Mi-e teamă că toate aceste eforturi vor fi în zadar dacă nu se găsește aceea portiță spre schimbarea reală a legislației. Putem ca individual să salvăm un copil, dar este nevoie de o lege care să îi salveze pe toți de indiferența cu care sunt tratați acum de autorități. Acești micuți nu își pot cere drepturile, așa că oamenii care ar trebui să îi protejeze preferă să îi ignore, iar asta trebuie să se schimbe.

Sunt atât de mulți micuți care trăiesc abandonați în saloane de spital și orfelinate și sunt atât de multe familii care și-ar dori ca viața lor să fie completată de iubirea unui copil… Trebuie doar o punte care să îi unească și să le dea șansa să se întâlnească. Aș vrea să văd că există interes și din partea autorităților, că oamenii aflați în funcții de conducere în cadrul direcțiilor de protecție a copilului înțeleg cât de mult contează implicarea lor și vor să schimbe ceva. Nu știu ce ecou vor avea toate demersurile făcute de asociația Ador Copiii, nu știu dacă mesajul reporajului difuzat duminică va ajunge la cei care pot lua decizii cu adevărat, dar știu că trebuie făcut ceva. Pentru toți copiii care așteaptă și pentru care fiecare zi înseamnă o șansă mai puțin de a-și găsi o familie.

Iar pentru ca oamenii care duc această luptă să reușească este nevoie de susținători, de cât mai mulți oameni care să fie alături de ei și să îi ajute să schimbe viețile acestor micuți. Așa că dacă și voi credeți în cauza pentru care ei luptă, arătați-le susținerea voastră! Îi găsiți pe Facebook, unde ne dau zilnic vești noi despre munca lor, pe site-ul lor și pe grupul oamenilor minunați de la Iași, de la care a început totul. Haideți să le arătăm că le apreciem eforturile și să le dăm puterea de a merge mai departe, de dragul tuturor copiilor care astăzi așteaptă o nouă șansă.

Aici găsiți reportajul difuzat duminică: http://www.antena3.ro/romania/in-premiera-infernul-copiilor-uitati-romania-are-sute-de-copii-abandonati-in-spitale-dar-nu-i-pasa-196259.html.

1sursa foto

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s