Sfaturi pentru nași – Aniversarea primului an al finuței

De curând finuța noastră a împlinit un anișor, așa că ne-am pregătit cu mare drag pentru a o sărbători și a respecta toate tradițiile pentru acest eveniment. Pentru că am strâns câteva informații utile legate de obiceiurile specifice acestui moment m-am gândit să le notez aici, pentru a fi de folos și altor perechi de nași care se pregătesc să își sărbătorească finii.

În funcție de zonă tradițiile diferă, mai ales pentru fetițe. În unele zone se taie moțul, în altele doar se rupe turta, iar în altele se respectă ambele obiceiuri. Noi am ales doar ruperea turtei.

Pentru aniversare nașii trebuie să pregătească:

– un set complet de haine noi pentru finuță, pe care sărbătorita le va purta la ruperea turtei

– un dar pentru finuță (noi am ales o pereche de cercei care să îi rămână amintire de la prima ei aniversare)

– turta, care este făcută din aluat de cozonac (se poate prepara acasă de către nași sau se poate comanda)

– tava de pe care copilul va alege trei obiecte despre care se spune că îi definesc personalitatea.

Nașa este cea care rupe turta deasupra capului finuței, în formă de cruce, iar apoi turta este împărțită tuturor invitaților. Noi am comandat turta de la cofetărie, dar fiind din aluat de cozonac o puteți prepara destul de ușor acasă dacă aveți timp.

Se spune că este bine ca în timpul ruperii turtei să fie aprinsă lumânarea de la botez, pentru ca finul să fie ocrotit.

După ruperea turtei se aduce tava pe care au fost aranjate obiectele din care copilul trebuie să aleagă. Pe tavă se pot pune oricâte obiecte, în funcție de preferințele nașilor și ale părinților. Noi am pus pe tavă: carte, creion, ruj, mărgele, bani, farduri, parfum, chei de mașină, ață de cusut.

Tot la aniversare părinții sunt cei care trebuie să organizeze o masă pentru cei apropiați, în care să îl sărbătorească pe cel mic. Tortul intră tot în grija părinților.

Pe lângă darul pentru finuță noi le-am dăruit părinților o cutiuță specială (asemănătoare cutiilor de bijuterii), cu două compartimente speciale în care ei să pună prima șuviță de păr pe care o vor tăia de la finuță și mai târziu primul dințișor de lapte care îi va cădea. Va fi o amintire frumoasă pe care o vor păstra peste ani și care le va aminti de acest moment.

Indiferent ce obiceiuri sunt respectate în fiecare zonă, cred că cel mai important este ca acest moment să fie unul special, iar aniversarea să aducă bucurie atât părinților, cât și tuturor celor care se reunesc pentru a-l sărbători pe cel mic. Iar mai presus de respectarea tradițiilor legate de aceste momente festive este legătura de suflet care se stabilește între nași și fin, o legătură care trebuie păstrată de-a lungul anilor. Cel mai important este ca nașii să își amintească mereu să sunt părinții spirituali ai copilului, că au datoria de a fi alături de el și de a-i oferi dragoste și mult sprijin.

1

Reclame

O părere la “Sfaturi pentru nași – Aniversarea primului an al finuței

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s