Diagnosticarea precoce face diferenţa! – primele semne ale cancerului la copii

În fiecare an pe 4 februarie se celebrează Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului, iar pe 15 februarie este Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului la Copil, două evenimente menite să ne aducă aminte de lupta grea care este dusă de tot mai mulţi oameni care se confruntă cu această boală în fiecare an.

În lume vorbim de 200.000 de copii care sunt diagnosticaţi anual cu cancer. Identificarea primelor simptome ale cancerului la copii este foarte importantă, pentru că 70% dintre formele de cancer la copii sunt vindecabile dacă se aplică tratamentul corect încă din primele etape de evoluţie. Cunoaşterea acestor semne şi un consult medical amănunţit făcut cât mai curând înseamnă şanse mult mai mari de vindecare. Din acest motiv vă rog să citiţi informaţiile de mai jos, preluate de pe pagina de Facebook a Asociaţiei PAVEL, cu siguranţă sunt utile pentru orice părinte.

„Confederaţia Internaţională a Organizaţiilor de Părinţi cu Copii bolnavi de Cancer (ICCCPO) a iniţiat o campanie de informare asupra cancerului la copii în toată lumea, prin participarea la Ziua Internaţională a Copilului bolnav de Cancer (ICCD) în 2002 care a rămas stabilită pe data de 15 februarie, de atunci. În 2010, a fost introdusă idea unui eveniment de strângere de fonduri la nivel global l…egat de aceasă zi, nu numai pentru a promova conştientizarea problemei cancerului la copii, dar şi pentru a crea oportunitatea ca diferitele organizaţii de parinti ce se ocupă de această boală la copii să obţină fonduri. In 2012, ICCCPO a devenit partener SIOP pentru a celebra ICCD prin activităţi concentrate pe „Diagnosticarea precoce”, scop ce a fost relevant atât pentru ţările dezvoltate cât şi pentru cele în curs de dezvoltare.
In 2013, Ziua Internaţionala a Copilului cu Cancer (ICCD) – 15 Februarie se desfasoara anul acesta sub deviza „Diagnosticarea precoce…face diferenţa!”
Cancerul la copil este tratabil
Totuşi, întârzierea diagnosticului reduce ratele de supravieţuire. În timp ce în ţările bogate în resurse, 8 din 10 copii supravieţuiesc bolii lor, în ţările cu resurse limitate numai 2-3 copii din 10 vor supravieţui – mai ales din cauza prezentării târzii la spital şi din lipsa unor unităţi bine echipate şi specializate. Asta înseamnă că în fiecare an, peste 90 000 de copii din toată lumea mor degeaba!
Ajută copiii bolnavi de cancer răspândind aceste informaţii
Primele simptome ale cancerului la copii:
Căutaţi ajutor medical pentru simptome persistente de felul:
– Punct alb în ochi, strabism apărut de curând, orbire recentă, ochi bulbucaţi.
– Nodul în: abdomen şi pelvis, cap şi gât, membre, testicule, glande.
– Febră de peste 2 săptămâni, de origine necunoscută.
– Pierdere în greutate inexplicabilă, paloare, oboseală, sângerări sau învineţiri uşoare.
– Dureri osoase, de articulaţii, de spate şi oase uşor fracturabile.
– Semne neurologice: Schimbarea şi deteriorarea mersului, echilibrului sau limbajului; regresia etapelor esenţiale în dezvoltare; dureri de cap de peste 2 săptămâni însoţite sau nu de vomă; creşterea în dimensiuni a capului.
Reprezentanta ICCCPO in Romania este Asociatia P.A.V.E.L., singura membra din tara a ICCCPO din 1998.
Asociatia P.A.V.E.L. a organizat in 15 ianuarie 2002 pentru prima oara Ziua Internaţională a Copilului Bolnav de Cancer in Romania, si apoi, pana in prezent, in fiecare an, pe 15 februarie.”

Pentru că astăzi este 4 februarie vă invit să vă gândiţi măcar pentru o clipă la toţi cei care luptă cu această boală grea şi dacă aveţi prin preajmă un apropiat care duce această luptă să îi oferiţi sprijinul vostru. Pentru toţi bolnavii de cancer susţinerea celor din jur este unul dintre cele mai bune medicamente. Dacă vreţi să fiţi alături de cei care luptă pentru micuţii bolnavi de cancer vă rog să vizitaţi site-ul Asociaţiei P.A.V.E.L (http://asociatiapavel.ro/home.php) şi să faceţi o donaţie care să îi ajute pe voluntarii asociaţiei să continue munca deosebită pe care o fac de mulţi ani în folosul acestor copilaşi.

c1

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s