O campanie care aduce speranţă

Cifrele oficiale ne spun ca in Romania traiesc aproximativ 700.000 persoane cu dizabilitati, dintre care 90.000 sunt copii. Desi este o cifra uriasa raportata la populatia Romaniei, ea nu reflecta realitatea profunda deoarece aceste cifre reprezinta doar numarul persoanelor inregistrate cu certificate de handicap. Experienta noastra ne arata ca mare parte a familiilor nu si-au inregistrat copiii din lipsa de informare, prejudecati si din cauza hatisului birocratic.

In 1 din 45 de familii din Romania exista 1 copil cu dizabilitati,iar sansele lor de normalitate in actualul context legal sunt aproape nule. Copiii cu dizabilitati nu beneficiaza de servicii medicale corespunzatoare, de terapii specializate si nu sunt acceptati in scoli si gradinite. Nu exista curicula adaptata, scoli accesibilizate, profesori pregatiti, iar abuzurile si discriminarile sunt un fapt cotidian.”

Acesta este adevărul greu de suportat al lumii în care trăim şi care în loc să ofere şanse egale şi sprijin persoanelor cu dizabilităţi ne arată de prea multe ori comportamente greu de descris şi discriminări care nu ar trebui să se regăsească într-o societate care se doreşte modernă. Citatul de mai sus face parte din comunicatul de presă transmis la lansarea campaniei „O singura voce pentru dizabilitate”, un proiect care vrea să atragă atenţia asupra problemelor actuale şi să găsească modalităţi de îmbunătăţire a situaţiei, mai ales prin schimbarea cadrului legal.

Vă invit să descoperiţi mai jos detalii legate de evenimentele din cadrul acestei campanii, ar fi minunat dacă am putea contribui cu toţii măcar puţin la acest demers. Datoria de a oferi condiţii mai bune persoanelor cu dizabilităţi este a noastră, a tuturor, dar din păcate de multe ori preferăm să nu ne implicăm în această luptă, în care părinţii copiilor cu dizabilităţi au atât de mare nevoie de suportul celor din jur. Aşa că vă rog ca de această dată să vă arătaţi susţinerea, chiar şi printr-un gest mic, să arătăm cu toţii că ne pasă.

„Coalitia O SINGURA VOCE PENTRU DIZABILITATE este o initiativa a Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) si, pana in prezent, s-au raliat acestui demers 42 de organizatii nonguvernamentale din 18 judete ale tarii, precum si un numar  impresionant de parinti ai copiilor cu dizabilitati.

Prin intermediul acestei campanii Coalitia OSVD isi propune sa colecteze 100.000 de semnaturi pentru sustinerea proiectului de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati.Mai multe detalii despre Mandatul si Platforma Coalitiei, precum si despre modalitatea in care fiecare cetatean roman poate sustine prin vot aceasta initiativa, puteti afla pe website-ul oficial al Coalitiei OSVD: www.osvd.ro.

Primele evenimente centrale ale Campaniei “O Singura Voce pentru Dizabilitate” vor avea loc in data de 21 martie 2013, cu prilejul Zilei Internationale a Sindromului Down, in Bucuresti, dupa cum urmeaza:

  • Simpozionul “O Singura Voce pentru Dizabilitate”, organizat de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) si Fanfara PR, la Palatul Parlamentului, Sala I.G. Duca, sub egida Presedintiei Camerei Deputatilor – orele 10.00 – 14.00
  • Mars Public “O Singura Voce pentru Dizabilitate”in Bucuresti, organizat de CEDCD si partenerii de Coalitie, pe traseul Piata Romana – B-dul Lascar Catargiu – Aviatorilor – Charles de Caulles – Herastrau, in intervalul 15.00 – 17.00.

Lansarea Campaniei “O Singura Voce pentru Dizabilitate” reprezinta pentru noi un pas important din perspectiva promovarii drepturilor copiilor cu dizabilitati si, totodata, concretizarea unui amplu efort realizat de CEDCD in ultimul an de activitate. Pe aceasta cale, imi exprim speranta ca vocile zecilor de mii de copii cu dizabilitati, aflati la marginea sperantei si a uitarii vor fi auzite, iar problematica respectarii drepturilor lor va dobandi atentia necesara din partea autoritatilor si a factorilor de decizie. De asemenea, imi exprim increderea ca vom gasi in mass-media un partener deschis si real care va da curs acestei initiative sociale de amploare, care militeaza pentru drepturile fundamentale ale copiilor cu dizabilitati din Romania”, declara Madalina TURZA, presedinte CEDCD.

Simultan cu evenimentele din Bucuresti din data de 21 martie 2013, in mai multe orase din tara (Campina, Constanta, Petrosani, Deva, Baia Mare, Iasi etc) membrii Coalitiei “O Singura Voce pentru Dizabilitate” vor organiza evenimente publice similare pentru a sustine mesajul comun de respect pentru drepturile copiilor cu dizabilitati si necesitatea modificarii cadrului legal existent.

De asemenea, in urmatoarea perioada, mai multi membri si parteneri strategici ai Coalitiei “O Singura Voce pentru Dizabilitate” vor organiza evenimente publice destinate promovarii problematicii diferitelor tipuri de dizabilitate. Campania de comunicare cuprinde website dedicat – www.osvd.ro, afise, video-afise, bannere, bannere online si 2 spoturi TV realizate de Casa de Productie Frame Film, regizor Dragos BULIGA. Pentru promovarea acestor materiale au fost realizate demersuri de partenriat cu RATB, Compania Spectacular (Metrorex) si doua trusturi media romanesti. De asmenea, Campania “O Singura Voce pentru Dizabilitate” va fi sustinuta prin promovare online.”

stop discriminare

Reclame

O părere la “O campanie care aduce speranţă

  1. Pingback: Evenimente de suflet (21-26 martie) | Blog Piticul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s